Η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας πραγματοποιείται στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου σπουδών υπό την εποπτεία ενός διδάσκοντα, ο οποίος θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο εμπίπτει η διπλωματική εργασία και αξιολογείται από τον επόπτη, τον συνεπόπτη και το Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος. Ο καθορισμός της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης της εργασίας, γίνεται από την επιτροπή σπουδών του προγράμματος, αμέσως μετά την λήξη του πρώτου εξαμήνου.
Το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας του Π.T.Δ.E. της Σχολής των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης περιλαμβάνει τη Σχολική Πρακτική ως αναπόσπαστο τμήμα μιας ολοκληρωμένης παιδαγωγικής εκπαίδευσης.
Σκοπός του μαθήματος της Σχολικής Πρακτικής είναι να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε επαφή με τη σχολική πραγματικότητα και να τους βοηθήσει να ασκηθούν στην οργάνωση, διεξαγωγή και αξιολόγηση της διδασκαλίας-μάθησης με την εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων σε πραγματικό περιβάλλον.
Η Πρακτική Άσκηση αποσκοπεί τόσο στην αξιοποίηση των θεωρητικών γνώσεων των προσφερόμενων μαθημάτων –στο πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του προγράμματος της Επάρκειας (παιδαγωγικά, διδακτικά, ψυχολογικά και κοινωνιολογικά μαθήματα)- όσο και στην προσπάθεια για γνωριμία των εκπαιδευόμενων με τους χώρους εκπαίδευσης και την εξάσκησή τους στο πλαίσιο διεξαγωγής της διδασκαλίας.
Με άλλα λόγια, το μάθημα της Σχολικής Πρακτικής στοχεύει:
1. Στην ενδυνάμωση των προηγηθέντων θεωρητικών μαθημάτων που απαιτούν από τον εκπαιδευτικό την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας,
2. Στο να δώσει την ευκαιρία για καλύτερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης και της σύνδεσής της με την παιδαγωγική και διδακτική πράξη
3. Στη διαμόρφωση επαγγελματικής και παιδαγωγικής συνείδησης. Λέξεις Κλειδιά: Πρακτική Άσκηση, Θεωρία, Πράξη, Διδασκαλία, Μάθηση, Σχέδια μαθήματος, Μικροδιδασκαλία, Παιδαγωγικά, Παιδαγωγική Ψυχολογία, Διδακτική Μεθοδολογία, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.